Kamel

KhubilaiFörsta gången vi träffade vår kamel Khubilai var i augusti 2013. Hela familjen tog en weekend på Öland och besökte Ormöga kamelranch. Vi fick rida på och hantera två kamelston, och gick sedan runt och hälsade på flocken. Vi tittade bara på Khubilai på lite avstånd, för han var inte så tam.

På lucia 2013 åkte vi till Öland för att hämta hem Khubilai. Han föddes 16 mars 2013 och var alltså 9 månader när vi hämtade honom. Han var snäll att lasta, gick faktiskt in själv, och stod/låg snällt i transporten under den långa resan hem. Väl framme klev han modigt rakt ur transporten och in i sin box, och började mumsa på hö. Även kraftfoder lät sig smaka.

Khubilais främre puckel lutade ca 90 grader när vi hämtade hem honom. Hans mamma, Kaluah, hade haft lite dåligt med mjölk till honom. Men med ordentlig utfodring så började den snart resa sig.

När Khubilai började fälla sin vinterpäls i mars så såg han rent bedrövlig ut faktiskt. Men vi tog tillvara på ullen och Boets Gård utanför Göteborg har gjort fina produkter av den.

Khubilai är nu en tam kamel som vi kan hantera, borsta och gå promenader med. Han är en social kille som tycker om att prata och att vara med. Vi har även lyckats lära honom att lägga sig på kommando.

Bilderna nedan är tagna hos Bengt på Ormöga Kamelranch, Öland.