Fakta om kamelen

Kamelfakta1Det finns två sorters kameler: den enpuckliga, som kallas dromedar, och den tvåpuckliga (baktriska eller asiatiska) kamelen. Den enpuckliga dromedaren finns i varma öknar, i till exempel Afrika och Australien, och har en kort päls. De är mer högbenta än kamelen och snabbare. Det finns inga äkta vilda dromedarer, endast tama och sådana som blivit förvildade.

Den tvåpuckliga kamelen finns i kalla öknar i Asien, där det också finns kvar ett fåtal vilda individer. På vintern får den en tjock vinterpäls för att tåla den stränga ökenkylan, medan de på sommaren har en så tunn päls att de nästan ser nakna ut. Den har platta, mjuka fötter med två tår på varje fot. På varje tå sitter en klo, och mellan tårna finns hud för att förhindra att kamelen sjunker när den går i sand.

Hankamelen kallas hingst och honan sto. Kamelston brukar föla vartannat år. När fölen föds är deras pucklar tomma och hänger som skinnsäckar över ryggen. De börjar snart fyllas med fett, och reser sig på de allra flesta helt upp så småningom.

En vuxen kamel anpassar sin kroppstemperatur mellan 34 och 41 grader, för att undvika vätskeförluster i form av svettning. Den klarar att förlora en tredjedel av sin kroppsvikt i vätska. När de sedan dricker kan de dricka över hundra liter på en gång.

Kortfakta

  • Kamelfakta4Kameler har varit domesticerade ungefär lika länge som hästar och kor.
  •  Kamelen används som riddjur, packdjur och dragare och hålls även för mjölkens, ullens och köttets skull.
  •  Kamelen är passgångare.
  •  Kamelens matsmältningssystem kan liknas vid idisslarnas, den tuggar alltså om sin föda.
  •  Kamelen blir könsmogen vid 3 års ålder, vuxen vid 6 och sägs kunna bli upp till 45 år gammal.
  •  Riktigt stora kameler kan bli 2,3 meter höga och väga bortemot 1 ton.
  •  Kamelen kan stänga sina näsborrar och har långa ögonfransar för att skydda sig mot flygande sand.
Källa: http://kamelranch.se/ och http://www.kolmarden.com/