Vintrarna i vår skog

20152015 – Denna vinter tog vi bara ut det timmer vi behövde för vårt husbygge, och det vi behövde att göra flis av för att värma våra byggnader. Vi valde ut vårt bästa grantimmer för att göra takpanel och våra finaste furor att göra golv och lister. Truls, nu 3.5 år, jobbade sin första vinter i skogen vid sidan av trygga Wille.


2014

2014 – Under hösten passerade en storm med nordliga vindar som gjorde att vi fick en del vindfällor att ta hand om. Christian gjorde det tidsödande jobbet och skotade sedan med griplastarvagnen efter vår Deutz. Terrängen var alldeles för besvärlig för hästarna, så vi tog beslutet att de fick ett viloår.


2013b2013 – Den här skogssäsongen såg CST verkligen fram emot! Christian kör den nya Valtra N101 med fjärrstyrning, och Therese kör den nya 3-tonsvagnen från Kranman med utskjut på kranen. Vi är mycket nöjda med maskinerna, och körde utan problem ut ca 100 m3 i samma andragallring som vi arbetat med i tre år nu.


20122012Årets utmaning var för Christian att lära sig köra griplastarvagnen. Två dagar fick han på sig med Therese som lärare, sedan skötte han både fällning och skotning själv. Inte illa med tanke på att han knappt kört häst överhuvudtaget innan. Nu kör han griplastarvagn med parhästar långt in i skogen och hämtar vindfällor.


20112011Under denna vinter byggde Christian om griplastarvagnen, det blev bilstyrning och skacklar för två hästar. Wille fick arbeta sin första vinter i par, och Kalle, halvbror till Wille och 2,5 år gammal, jobbade sin första vinter i skogen. Vi arbetade i en andragallring.


20102010bNär vi nu effektiviserat skotningen så var det Christians tur. Vi investerade i en processor, en Hypro 450 LS, och en traktor som kunde driva den. Dessa maskiner invigdes i en förstagallring, med mycket gott resultat. Att kombinera processor och hästdragen griplastarvagn visade sig mycket lyckat.

 

Här nedan är bilder från en skogsdag som Södra Skogsägarna anordnade tillsammans med Hypro här hemma på Gurseröd. Christian var med och visade CST:s maskiner.

 


20092009bInför denna vinter tog vi beslutet att satsa på att skota med häst. För att få effektivitet i detta köpte vi en griplastarvagn specialbyggd av Kranman för häst. Vi invigde nyförvärvet i en förstagallring. Tidningen Västerbygden gjorde ett reportage om den. Christian slet som vanligt med motorsågen, medan Wille hade en ganska slapp vinter.


20082008 -Denna vår fjärde vinter hade vi bestämt oss för att avverka ett litet område på 0,5 ha, som låg på ganska brant sluttande mark. Christian gick med motorsåg och Therese drog med hjälp av Wille och en domänsax ner timret till plan mark, varifrån Christian lastade skogsvagnen.


20072007 – Denna vinter var det dags för vår ardenner Wille att börja förtjäna sitt levebröd, 2,5 år gammal. Han fick dra en gammal timmervagn som Therese lastade för hand. Lastade av gjorde Christian med kran. Själv använde Christian fortfarande motorsåg, och vi arbetade i samma förstagallring som förra vintern.


20062006 – Första vintern vi arbetade i vår egen skog! Christian använde fortfarande motorsåg, denna gång i en sen förstagallring, men Therese hade uppgraderat sig från sax till shetlandsponny. Det gjorde stor skillnad. Christian hade byggt en liten timmersläde till Bagheera, som ponnyn hette, och han jobbade på bra.


20052005Detta var första året vi arbetade i skogen. Vi ägde inte gården, men vi åkte upp från Uddevalla, där vi bodde, och hjälpte Christians far Sture. Vi hade inga hästar till hjälp, och heller ingen processor. Christian och Sture gick med motorsågar i en andragallring, och Therese drog ihop massaved och timmer för hand med en sax. Sedan lastades allt med boxern på den gamla skogsvagnen.